wew..gak irit-irit amat ternyata konsumsi BBM Honda New Supra 125

By | October 27, 2010

kebetulan si biroe abis cuci salon plus-plus jadi sayang banget mau dipake buat berkotor-kotor ria untuk PP kerja, kebetulan ada salah satu motor dirumah yang lagi kosong jadwalnya, Honda New Supra 125 CW rakitan tahun 2008, lebih tua sebulan dari sibiroe 😀

ya iseng aja mau tes kadar kehausan nih motor, karena biasa pake Premium jadi ujicoba iseng ini menggunakan Premium, sedangkan medan laga ‘pengujian’ adalah rute sehari-hari PP kerja, rute yang dilalui sama dengan pas ngukur konsumsi BBM sibiroe Shogun 125.

kondisi motor full standar dar, tanpa ubahan apapun, tipikal saya juga masih sama seringnya di kecepatan 70-90kpj sesekali juga nyoba sampe diatas 100kpj *menurut speedo standar Honda Supra 125

pagi hari mau berangkat kerja saya full isi Premium, KM di speedometer menunjukkan angka 16.550,x . pulang kerja sempat liat indikator BBM digital-nya masih menunjukkan separuh, berkurang sekitar 2-3 bar, nekad saya bawa ke kantor esok paginya, alhamdulillah masih cukup.

pulang kerja baru saya isi full lagi dengan Premium, di meteran dispenser Premium menunjukkan angka 2,90 liter, KM terakhir tercatat 16.664,x

secara simple rumusnya maka, jarak tempuh dibagi dengan BBM yang digunakan

(16.664 – 16.550) = 114 KM / 2.9 l= 39,31

jadi kesimpulannya konsumsi BBM Honda Supra 125 punya saya sekitar 1:39, 1 liter Premium cukup untuk menempuh 39Km-an, ya lumayan lah untuk motor berusia 2tahun-an ini :mrgreen:, mungkin klo gaya berkendara saya lebih ‘slow’ saya yakin pasti lebih irit.

UPDATE!

kemarin malam saya full lagi Premium, kebetulan masih sama dengan kemarin butuh sekitar 2,90 liter agar tangki bensin full, KM terakhir yang tercatat adalah 16.798,x KM
jadi konsumsi bensinnya sekarang adalah 16.798 – 16.664 = 134 KM / 2.09 l, hasilnya adalah 46,2, hmm jadi milleage-nya naeik jadi 1: 46, hal ini bisa terjadi karena saya sengaja bawa motornya alus, maks kecepatan juga 80 kpj saja :D, selebihnya hanya di 60-70 kpj, beda gaya bawa motornya dari pas hari pertama uji coba iseng ini, hehehe

Advertisements

133 thoughts on “wew..gak irit-irit amat ternyata konsumsi BBM Honda New Supra 125

  1. jahe Post author

    gak tahu om, apa karena udah jatahnya service tp saya belum sempet sowan ke AHASS ya..tp yg pasti kayanya dr gaya berkendara saya yang suka maen di rpm tinggi..jadi ya gt deh borossss hehehehe, maklum om jalur Solo – Boyolali yg trek panjang lurus gt ga sabaran klo jalan pelan

    ini juga msih sy coba ukur lagi masa seboros itu sih??? hmmm

    Reply
  2. sembalap

    mestinya kl cuman 50kpl dapet laah … dulu pernah punya kharisma (kan basis mesinnya sama) dr baru smp setahun pakai +- 50kpl rute kombinasi dalam kota & luar kota.
    kl dulu aku ngitungnya sampai beberapakali isi jd tingkat akurasinya mkg lebih tinggi

    Reply
  3. Darmawan

    ya betul segituan kok 1 :39, menurutku nggak irit-irit amat, malah kok sering ke pom ya, bar nya cepet turun :mrgreen:

    Reply
  4. aji

    Hal yg sama dialami teman saya pake HSX 125, Ga irit2 amat katanya. Lbh irit MX donk, dgn konsumsi bbm sama tapi cc lbh besar.

    Reply
  5. pak'e alyx

    Percayalah, irit tidaknya konsumsi bensin Karisma X125 n HSX125 sangat tergantung dari cara kita bawa motor dan beban. Pengin boros: betot gas terus, panteng di gigi 2 dan 3 biar responsif. Pengin irit: bawa dengan kalem, buat akselerasi yang smooth, banyak main di gigi 3 dan 4. Saya sudah membuktikan selama 4 tahun pake Karisma …. 🙂

    Reply
  6. caem

    mungkin cara Anda mengendarainya kurang pas…
    coba bandingkan dengan motor2 lain..

    Reply
  7. theoxcool

    ah yang bener aja, motorku jupiter mx, tiap hari PP rumah kantor rumah 60km, pernah tes ternyata 1:40km, itu sering sekali tarik gas sampai 80km/jam

    Reply
  8. Schutzstaffel

    Sepertinya emang tergantung cara bawanya ,Bro..
    Aku jg pake New Supra X 125R thn 2007 odometer oktober ne udah 62.200 km dengan metode pengukuran yg sama,tapi jalan dgn kecepatan skitar 70 km/jam.
    dapat 62 km/liter.
    Sekarang pake New Smash thn 2009 odometer 11.700 dgn cara sama dapat 55km/liter..

    Reply
  9. jahe Post author

    waduh 1:27??? boros tp klo kenceng sih ya worth lah..misal udah korekabn gt xixixi udah 25HP on wheel! 😀

    Reply
  10. theoxcool

    bobot ane 72kg, dulu naik vega R db 110cc (2008) di jabodetabek bisa sampe 1:50, skrng pake Jupiter MX pake gaya halus bisa 1:40/42, kalo pake gaya kasar 1:38/39

    hmm…ga boros2 amat ya si Jupiter MX 135cc chuy…

    Reply
  11. sekopati

    sharing saja….gaya mengemudi stop and go 1 liter : 45km maks 90kpj motor si eces…..pernah gaya santai mak 70km bisa dapat 1:60km

    Reply
  12. Bonando

    Aku sbg pengguna Susi (supra injeksi) 2010 baru 2 bln, konsumsi BBM rata2 70 km/ltr, skrg udh menempuh jarak 4.300-an km.
    Apa krn msh baru..?!

    Reply
  13. Bonando

    Kondisi motor jg berpengaruh mas bro (dlm artian service rutin, dll), sama jenis motor beda perawatan dan perlakuan hasilnya pasti beda.

    Reply
  14. yoga

    kebeteluan saya juga pemakai hsx 2007 sebelum kaburator diganti memang bbm rata rata dapat segitu tapi setelah dilakukan penggantian pakai punya gran yang ori terus kabel sensor (sebetulnya itu cuma saklar)dilepas dan disambung langsung gitu aja terus disolasi agar amannakhirnya yang didapat konsumsinya pada kecepatan rata rata diatas 80 adalah 65/L tetapi jika nyantai keliling kota bisa dapet 80/L
    efek negatifnya adalah jika gas separuh keatas agak lelet tapi jika mulai start sampai setengah putaran motor lebih ringan tarikanya mungkin itu yang bikin irit jadi ga perlu bukak gas terlalu dalam,efek yang lain mesin jadi panas dan jika ditanjakan nglitik.so,pilih mana irit tapi lari terbatas atau biasa aja tapi agak boros “katanya”

    Reply
  15. b.indt

    Pengalaman ane bro semua, pakai HSX 125 pemakain jabotabek rata- rata dapat 1:45 .Kondisi motor standart.Sedangkan pakai sogun 125 , rata-rata dapat 1:48.Kondisi motor juga masih standart.
    Hal ini terus masih hingga hari ini karena kedua motor tsb ada di garasi dan saya sering tuker pakai seminggu sekali sama istri.Jadi kalau di dibilang HSX lebih irit dari motor bebek yang lain saya ga percaya, tapi kalau lebih irit di banding matic , baru saya percaya.

    Reply
  16. Ndeso Kluthuk

    lumayan dapet lebih dr 40 km/ltr, tp irit Pulsar135 ane lho, baru 8 bulan soalnya, konsumsi BBM antara 55-59km/ltr, riding nyantai aja, 60-80km/h

    Reply
  17. waliyadi.Jr

    broo???? dulu saya pernah ngalamin mudik dari jogja – boyolali .gue isi 1 liter ajah nyukup?? gas pentok juga hehehehehehe????? sampe rumah masih bisa di bawa ke kota

    Reply
  18. archnine

    bener bro, tergantung bijimane kita bawanya kok. pernah ane nyoba bojonegoro-malang (via jombang) sekitar 172 km-an (CMIIW) berangkat full bar, nyampe malang cuma kurang 4 bar ato sekitar 2,5 liter (stdrnya 6 bar ato sekitar 3.75 liter) dengan kec maksimal 80km/jam. 172km/2.5 liter = 68.8 km/liter

    Reply
  19. ardian

    saya pernah make hsx 125 tahun 2006 Kendal-Jogja dengan jarak tempuh 132km hanya ngabisin 2liter premium pas. Malah kalo pake hsx 2002 100cc ngabisin 2,5 litr premium. Berarti hsx 125 bisa 1ltr:66km donk.

    Reply
  20. jahe Post author

    wahhhhh pada nguirit gt ya?? hmmmmm pengen jg bisa ngirit BBM

    Reply
  21. Aree Nagato

    Buat yang menguji, tolong pastikan kebenaran dan kevalidan informasinya. Nih ya ng udah pengalaman, gx BOHONG (klo bohong hukumnya dosa = masuk neraka).

    Saya (70Kg) pernah berboncengan dengan teman saya (65Kg) plus membawa barang dengan tas ransel (total beban isi+tas ransel +/- 15Kg, bensin ‘full tank’ = 3.7L) menggunakan honda supra x 125 pgm-fi, khusunya yang generasi pertama. Dari kota manna (Bengkulu Selatan) menuju kotamadya Bengkulu dengan jarak tempuh 150 Km, medan banyak menanjak (Gear 2), berbelok ((tikungan tajam berbalas ganda) gear 2 atau 3), maupun jalur lurus (gear 4, speed: 90 Km/h). Selama mengendarainya, saya lazim berkendara dengan kecepatan tersebut, apalagi di jalan lurus mencapai 110 Km/jam, dan saat tiba di SPBU pertama di KM 8 Kota Bengkulu (Jarak tempuh sudah mencapai sekitar 142 Km) kami melakukan pengisian tanki penuh dengan premium (1L = Rp. 4500). Hasilnya, penunjuk angka biaya pada mesin pengisian BBM SPBU menunjukkan angka Rp. 8300, tanki sudah penuh (bahkan sebagian meluap). kurang dari 2 liter, mampu menempuh jarak 142 Km dg kondisi demikian (142 Km: 2L (kami anggap 2L) = 71 Km/L). Terbukti IRIT. Artinya, mau cepat, lambat, menanjak, turunan, menikung, trek lurus, yang penting cara mengendarainya yang musti benar, bukan dibawa ugal-ugalan.

    Mx,? mana bisa…. mantap klo mesin lagi dingin, klo udah panas, nanjak tebing aja ngos-ngosan. Katanya 135cc, udah 4v + LC. Masa kalah sm 125cc.

    Reply
  22. Ibrasakti

    Salam buat semua.
    Kalau yg bandingkan sm injeksi juga, jangan sm yg karbu. Teknologinya beda.

    Reply
  23. Simmilikiti

    masih irit pny ane Shogun sy FD 2005 (wrn bitu item)
    konsumsi BBM 5 rb premium sampe 61 km, jd per liter 56 km/ltr
    rahasianya bs irit demikian
    hanya settingan setelan angin karburator 4 putaran (4 x 360 derajat)
    mainjet, pilot jet dkk di karbu msh ori
    mesin ori dr beli
    ada yg lebih irit…?

    Reply
  24. read one

    mtr Ane lebih irit, ane bw dr jkt ke bgr modal 1 liter ga berkurang sm skali

    y iya motor baru, diangkut dealer ke rumah hahaha 😀 😀 😀

    Reply
  25. wishnutriwibowo

    Kok semuanya pada peNGIRITan ya? ane py Shogun msh standar (emang doyannya standar) malah gak doyan kalo terlalu irit… takut gak kuat nyalip bus didepan. Gak pernah ngecek konsumsi bb selama pake, pokoke wusss.. wusss.. wuussss….. sampe tujuan cepat, aman & selamat!!!

    *kalo mo ngirit mending bawa minum air putih & jalan cepet/lari aja deh biar sehat sekalian. wahahaha…..

    Reply
  26. prasetya

    punya ane taun 2008 km udah sampai 33.000 kok udah harus turun mesun ya…silindernya kalah sama ring piston…apa sebabnya..

    Reply
  27. alam

    saya pake supra fit 100cc dari Cirebon bensin full cukup sampe Tambun Bekasi ga ngisi lagi. lari 60-80kpj. berdua, bobotnya +- 140kg. Cirebon Bekasi kira-kira 220km. irit ga tuh?

    Reply
  28. kopral

    saya pake new vega r th 2007 kondisi seher oblak – berasap, bensin premium, bobotku 70an kg, rute surabaya – pandaan/sukorejo, keluar dari pintu rumah sampai pintu parkiran tempat kerja 45km (diodometer), indikator bensin turun 1 blok alias 1 lt, lumayan untuk motor yang sudah koklok 🙂 1lt : 45km door to door he…he..

    Reply
    1. jahe Post author

      kalo motornya bisa ngomon, pastinya udah demo n protes mogok jalan kali ya xixixix butuh perawatan motornya eh perbaikan 😀

      Reply
  29. hebben

    kalo aq pake new smash 2007 tiap hari pp sidoarjo-surabaya premium 15 rebu cukup untuk 140 km. Speed max 80 kpj. Boros jg si…

    Reply
  30. wasta

    nderek rembug mas brow
    aku dah beberapa kali pulang pergi dari salatiga ke semarang-tembalang, pernah kucoba dari rumah ( pabelan) tangki kosongan trus kuisi di eceran, ya kalo diukur pasti masbrow juga tau literannya ndak bagus kan, ku isi 1-liter aja, eah meski dengan gaya gas-pol rem-pol cukup dan sisa nyampe semarang….
    hehehe GRAND 94 gtu loh

    Reply
  31. johan

    ah bohong tuh..saya ga percaya,bisa aje lu oknum mu ngancurin brand honda!!!!!!

    Reply
  32. Andi

    klo mau ngetes,, jangan dari full ke full gt. cara paling akurat,, coba pakai cara saya. agak sdikit ribet tapi akurat.
    1. kuras bensin di tangki,, sedot aja pake selang.
    2. hidupin mesin sampek mati dengan sendirinya.
    3. setelah mesin mati,,, isi tangki dengan bensin 1 liter.
    4. Catat odometer dan jgn lupa bawa bensin cadangan masukin di botol.
    5. hidupin mesin dan segeraa jalankan sampek mesin mati / bensin habis.
    6. catat odometer… kurangi dengan catatan awal odometer. itulah konsumsinya…

    Reply
  33. Kris Anto

    Saya pakai Honda suprax 125 cw tahun 2012,, ternyata konsumsi BBM tidak irit2 amat. Barr cepat turun katanya honda unggul dengan Irit BBM tp kenapa motor saya Boros?? apakah kecepatan motor mempengaruhi borosnya bensin???

    Reply
    1. jahe

      semakin sering dibejek, medan naik turun, beban berat , settingan mesin yg ga pas dll akan membuat boros konsumsi bensin 😀

      Reply
      1. Aldisya

        Mau sharing dong,, saya juga pakai supra x 125 tahun 2012, baru servis 3 kali , konsumsi bensin per liter rata 46-48 km, motor di pake kecepetan 40-50, karena pemakaian hanya di dalam kota, apa termasuk irit, atau boros,, dulu pernah pakai shogun keluaran 2002, 1 lt bisa mencapai 50-55 lt, mohon sharenya.. terima kasih

        Reply
        1. jahe

          ya lumayan irit lah klo segitu, tp klo dibandingin shogun 2002-punyanya agan ya lebih boros SupraX125 xixix

          Reply
  34. JUWANDAR

    kemarin aku beli mtor bekas supra x 125d 2006. skalian aku test konsumsi bbm, sengaja motor sya pakai kebut2an…. dan kekantor kadang kena macet. dan hasilnya wao…. 53km/l. alhamdulilah lah…

    Reply
  35. HAZE

    Cara pengujian bbm jg berpengaruh pd hasil. Untuk tes pemakaian harian sebaiknya dilakukan dengan cara :
    1. Isi penuh tangki, catat km nya. Pakai kendaraan spt biasa setiap hari.
    2. Setelah indikator bbm berkedip br bw ke pom bensin n isi full lg, br hitung; km skrg- km sblmnya : jml ltr yg diisi.
    Hasilnya pasti beda bila cara ngujinya ; isi full, pake jalan, kemudian isi lagi lalu hitung.
    T.Q.

    Reply
  36. Zx rider

    1:39? Kok lbh boros dr mtr ane (kawasaki kaze zx) yg 130cc. Ane jg pernah dr Semarang ke arah Solo lwt jalur boyolali -solo dg gaya riding kasar kecepatan 80-120 km/h msh dpt 43 km/ltr tuh… Padahal mtr ane keluaran taon 2006. Malah kl bawanya alus bs 50-55 km/ltr.

    Reply
  37. Continued

    I just want to say I’m new to blogging and truly enjoyed this page. Very likely I’m likely to bookmark your blog . You actually have remarkable stories. With thanks for revealing your web-site.

    Reply
  38. Faytech NoRth America

    Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

    Reply
  39. Emery EPS$

    I simply hope to inform you that I am new to writing a blog and really liked your review. Very likely I am going to remember your blog post . You really have fabulous article material. Be Thankful For it for telling with us your very own internet site post

    Reply
  40. metrocLick-

    MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks, Large Touch Screen Displays , Monitors, Digital Signages and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks, Touch Screen Monitors and Digital Signage. Visit MetroClick at http://www.metroclick.com/ or , 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888

    Reply
  41. Tworzenie

    F*ckin’ remarkable issues here. I am very satisfied to look your article. Thanks so much and i’m taking a look ahead to touch you. Will you kindly drop me a mail?

    Reply
  42. John Deere Technical Manuals

    I am also commenting to let you understand of the fantastic encounter my friend’s child experienced using your web site. She picked up too many pieces, which included what it is like to possess an incredible coaching style to let certain people without difficulty gain knowledge of some tricky subject matter. You really exceeded visitors’ desires. I appreciate you for offering those informative, healthy, edifying and unique tips about the topic to Ethel.

    Reply
  43. Maszyny Nowe

    I truly appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again!

    Reply
  44. Niemieckie Maszyny Rolnicze

    But wanna remark on few general things, The website style is perfect, the subject matter is real excellent. “The stars are constantly shining, but often we do not see them until the dark hours.” by Earl Riney.

    Reply
  45. Pozycjonowanie Firmy

    I really like your writing style, excellent info, appreciate it for putting up :D. “Freedom is the emancipation from the arbitrary rule of other men.” by Mortimer Adler.

    Reply
  46. Zäune Aus Polen

    I will right away clutch your rss feed as I can not find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Please allow me recognize so that I may just subscribe. Thanks.

    Reply
  47. http://brandsfavor.com

    I intended to compose you this bit of word to finally thank you again for all the marvelous views you have provided on this site. It was shockingly open-handed with you to deliver publicly all a few people could have offered as an e book to earn some dough for their own end, particularly considering the fact that you might have done it in the event you considered necessary. These tactics likewise worked like a easy way to know that other individuals have the identical zeal the same as my very own to know a good deal more with regard to this issue. I believe there are lots of more fun situations in the future for those who start reading your blog.

    Reply
  48. www.crammonduk.com

    Thank you a lot for sharing this with all people you actually know what you’re talking about! Bookmarked. Please additionally discuss with my web site =). We may have a link exchange arrangement among us!

    Reply
  49. Rooftop Garden

    Thank you for some other informative web site. Where else could I am getting that type of info written in such a perfect means? I have a venture that I am simply now working on, and I have been on the look out for such info.

    Reply
  50. jaka zgrzewarka do rur pp

    Thank you, I’ve recently been looking for information about this subject for a while and yours is the best I’ve discovered till now. However, what in regards to the conclusion? Are you sure concerning the supply?

    Reply
  51. Buty Lanqier Jeans

    I got what you mean , thanks for posting .Woh I am thankful to find this website through google. “Food is the most primitive form of comfort.” by Sheila Graham.

    Reply
  52. LeadershipQualities

    You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

    Reply
  53. purchase

    MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks, Large Touch Screen Displays , Monitors, Digital Signages and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks, Touch Screen Monitors and Digital Signage. Visit MetroClick at http://www.metroclick.com/ or , 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888

    Reply
  54. VacationResorts

    I intended to compose you a little word so as to thank you very much again with your remarkable knowledge you’ve featured on this site. This has been really seriously open-handed with you to provide without restraint what a few individuals could possibly have distributed as an ebook to make some money for their own end, precisely since you could have tried it if you considered necessary. These strategies likewise acted like the easy way to be certain that many people have similar zeal like my very own to know the truth very much more in respect of this matter. I believe there are numerous more pleasant instances up front for folks who view your blog post.

    Reply
  55. FashionAccessory

    Thank you a lot for providing individuals with an extremely brilliant chance to read critical reviews from this site. It is usually so pleasurable and as well , packed with amusement for me and my office mates to visit your site minimum three times in a week to read through the latest guides you will have. Not to mention, I’m also usually fulfilled concerning the astounding tactics you serve. Some 3 areas in this article are basically the very best we’ve ever had.

    Reply
  56. Mustang Topanky

    Wow! This can be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Excellent. I am also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

    Reply
  57. Obuv Mustang

    Usually I do not read article on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me to try and do it! Your writing taste has been amazed me. Thanks, very nice article.

    Reply
  58. Boty Mustang

    F*ckin’ amazing things here. I’m very satisfied to see your post. Thank you a lot and i am having a look forward to contact you. Will you please drop me a mail?

    Reply
  59. Educational Activities

    Great paintings! That is the type of information that should be shared around the web. Disgrace on Google for not positioning this submit upper! Come on over and discuss with my website . Thanks =)

    Reply
  60. Flight Insurances

    Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Magnificent. I am also a specialist in this topic therefore I can understand your effort.

    Reply
  61. Boty Mustang

    I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this blog. Thank you, I’ll try and check back more often. How frequently you update your web site?

    Reply
  62. Obuv Mustang

    Hey, you used to write fantastic, but the last several posts have been kinda boring… I miss your great writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

    Reply
  63. Natural Beauty

    Thanks for every other informative site. Where else may I am getting that kind of information written in such a perfect means? I’ve a undertaking that I’m just now operating on, and I’ve been at the look out for such information.

    Reply
  64. Hawaii Flight

    I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

    Reply
  65. Rooftop Garden

    Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too magnificent. I actually like what you have acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it smart. I can’t wait to read far more from you. This is really a tremendous website.

    Reply
  66. Health Food

    Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is fantastic blog. A great read. I’ll definitely be back.

    Reply
  67. Domowe Sposoby Na Czyszczenie Dywanu Shaggy

    Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

    Reply
  68. Jak Odświeżyć Dywan Domowym Sposobem

    Thanks for sharing superb informations. Your website is so cool. I am impressed by the details that you’ve on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply could not come across. What a perfect site.

    Reply
  69. Basen Gorzów

    Keep up the good piece of work, I read few articles on this website and I conceive that your weblog is really interesting and has lots of superb info .

    Reply
  70. island

    Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossips and internet and this is really annoying. A good site with interesting content, this is what I need. Thanks for keeping this website, I will be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

    Reply
  71. online fashion shopping

    I cling on to listening to the news broadcast speak about getting free online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you advise me please, where could i get some?

    Reply
  72. cheap house

    You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually one thing that I believe I might by no means understand. It kind of feels too complex and very broad for me. I’m looking forward to your subsequent publish, I¡¦ll try to get the hold of it!

    Reply
  73. travel insured

    Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

    Reply
  74. home improvement

    excellent issues altogether, you simply received a new reader. What would you suggest about your submit that you made a few days ago? Any certain?

    Reply
  75. Digital Marketing

    you are really a excellent webmaster. The site loading speed is incredible. It seems that you’re doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterwork. you have done a magnificent activity on this topic!

    Reply
  76. business news today

    Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is magnificent, as well as the content!

    Reply
  77. Digital Marketing

    Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you aided me.

    Reply
  78. reklama gorzow

    Hi, Neat post. There’s a problem along with your web site in internet explorer, could check this… IE nonetheless is the market leader and a good portion of folks will leave out your excellent writing because of this problem.

    Reply
  79. pozycjonowanie gorzow

    What i do not realize is in fact how you’re no longer really much more well-favored than you might be now. You are very intelligent. You understand therefore considerably relating to this topic, produced me in my view imagine it from numerous varied angles. Its like men and women aren’t interested except it’s something to do with Girl gaga! Your individual stuffs outstanding. Always deal with it up!

    Reply
  80. pozycjonowanie gorzow

    I will right away grasp your rss feed as I can not to find your email subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Please let me recognize in order that I may just subscribe. Thanks.

    Reply
  81. shopping mall

    fantastic put up, very informative. I’m wondering why the opposite experts of this sector don’t realize this. You should proceed your writing. I’m sure, you have a great readers’ base already!

    Reply
  82. airline flights

    Excellent web site. Plenty of helpful information here. I am sending it to a few friends ans additionally sharing in delicious. And certainly, thanks on your sweat!

    Reply
  83. pet store

    Wow! Thank you! I continuously wanted to write on my blog something like that. Can I include a portion of your post to my website?

    Reply
  84. strony internetowe gorzow

    I got what you mean , regards for posting .Woh I am happy to find this website through google. “Don’t be afraid of opposition. Remember, a kite rises against not with the wind.” by Hamilton Mabie.

    Reply
  85. cool electronics

    What i do not understood is in truth how you’re not really a lot more well-appreciated than you might be now. You are very intelligent. You recognize thus considerably with regards to this topic, made me in my opinion imagine it from a lot of numerous angles. Its like men and women are not involved unless it¡¦s one thing to accomplish with Lady gaga! Your individual stuffs excellent. Always care for it up!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *