Diterima kerja di Pemerintah ? wani piro ??

By | June 6, 2011

beberapa pertanyaan ber-genre sama selalu terlontar dari beberapa orang yang saya temui, baik yang saya pikir berpendidikan cukup dari atasan saya dulu, kenalan, teman sampai ke tukang yg benerin kabel dikantor baru saya, inti pertanyaannya sama yaitu untuk bisa masuk keterima kerja di Pemerintah baik di public service atau di BUMN/BUMD dan sejenisnya menghabiskan biaya berapa??? yang ‘bawa’ siapa??? tentunya biaya disini yang dimaksud adalah biaya tidak resmi alias ‘mbayar piro??’, nyogok lah bahasa kasarnya..trus yang ‘bawa’ sih maksudnya ada kenalan orang penting mana gitu :mrgreen:

nyeseg sih klo ada yg nanya gt, sedikit membuatnya jadi beban dipikiran saya, meski saya tidak mempungkiri hal seperti itu bisa terjadi, siapapun pasti sudah sering mendengar si A, si B ketrima di Pemerintahan bayar xxx juta ke si C, dan semacamnya, sudah jadi rahasia umum, tapi di dunia ini kan tidak ada yg mutlak, pasti diantara yg pke jalur pintas, pasti ada pula yang lewat jalur resmi, ga bisa gebyah uyah..dan saya sudah membuktikannya sendiri, keluarga juga ada, teman juga tidak sedikit yang bisa lolos via jalur resmi.

di tempat kerja lama saya yang juga sebuah lembaga perbankan milik pemerintah daerah, pertanyaan seperti itu juga banyak saya dengar, biasanya sih kok bisa masuk sini yang ‘bawa’ siapa??

padahal di dua kantor saya bekerja sekarang dan dulu, sama sama blank, jangankan kenal ‘orang dalam’, nyari alamat kantornya pun saya nyasar dan harus nanya 😆

ya saya cukup senang karena bisa masuk melalui tes resmi, jadi bekerja pun bisa ‘tenang’, nothing to loose lah, biaya sih pasti ada tapi itu biaya untuk ngurus administrasi kaya legalisir, surat-surat dokter dan semacamnya, dan klo ditotal ga lebih dari 1 juta rupiah! diluar ongkos BBM dan makan ya. hahaha 😀

saya tulis uneg2 ini karena banyak kenalan atau kawan yang sedang mencari kerja saat ini biasanya sudah down dulu biasanya klo mau ngelamar kerja di sektor2 milik Pemerintah, biasanya sih ngomong “ahhh pasti formalitas aja, paling udah ada yang ngisi???” , “dapet duit dari mana bisa masuk jadi ****?” , “gak punya kenalan orang dalem…” dan keluhan senada

di masa lalu saya pun juga pernah berpikiran seperti itu, ketika seorang teman di suatu Dinas Pemerintah bertanya “Mas, gak nyoba daftar formasi **** tahun ini??”, saya enteng aja jawab “Sawah siapa yang mau saya jual Pak??” , :D, hehehe, sebuah pemikiran yang berubah 180 derajat seiring dengan apa yang saya alami, tidak semua seperti yang disangka

pesen saya buat yang lagi nyari kerja, sih percaya diri aja lah, kalopun ada sama2 pelamar kerja yang sudah ‘ada orang dalam’ cuekin aja, gak perlu takut saingannya banyak, yang penting kita yakin punya kemampuan di bidang yang dilamar, niat baik dan selebihnya sudah ada yang mengatur, Allah SWT.

Advertisements

95 thoughts on “Diterima kerja di Pemerintah ? wani piro ??

  1. nick69

    Faktor nasib dan takdir berpengaruh gan.
    Anyway, nice info, bisa buat semangat yg lain 😉

    Reply
  2. jahe Post author

    @Suzukimania, kerja disalah satu rumah sakit milik pemerintah gan 😀
    @asmarantaka, kalo mengalir ke comberan gmn gan??? wkwkwkw
    @nick69, nasib dan takdir?? tahunya gmn ya gan?? itu butuh waktu panjang utk menilai, yang penting usaha jalan dulu lah

    Reply
  3. jahe Post author

    @elsabarto, hmmmm thanks infonya , bukan hal mudah secara batin utk sy meninggalkan pekerjaan lama sy, orang bilang sih, eman-eman kerja di bank kok ditinggal, utk jadi pegawai pemerintah pun niat sy berbeda dari kebanyakan orang (mungkin) yang tidak bsa sy sampaikan disini, mungkin japri aja klo pengen tau, hahaha, amanah memang berat tidak terbatas pada pegawai pemerintah atau pegawai swasta, pengusaha dlll

    Reply
  4. ipman

    sama dengan saya masbro.
    diterima di salah satu instansi pemerintah yang terkenal korup.
    alhamdulillah ga keluar duit sepeserpun selain biaya perangko, materai dan legalisir ijazah sd-smp-sma-s1.

    mudah2an generasi2 lama yang rusak segera habis, diganti dengan generasi2 baru yang lebih baik.
    aamiin…

    Reply
  5. dnugros

    Bener mas brow, selain niat dan usaha faktor nasib juga menjadi penentu, sebagai contoh ‘bojoku’ sejak dia lulus kuliah sampai tahun kemarin kalo dihitung sudah 7 kalian ikut test CPNS hasilnya nihil, padahal segala macam bahan test dan ilmu pengetahuan yang berhubungan dengan test sudah dipelajari sampai ‘ngelotok’ diluar kepala tapi hasilnya nol besar….yeah mungkin ‘Gusti Allah’ belum berkehendak untuk mendapat pekerjaan yang diinginkannya 🙂

    Reply
  6. triclaksono

    kalo saya udah bosen kerja di swasta..dulu waktu ikutan tes cpns taun 2001 keluar biaya cuma buat ongkos transportasi PP bandung-jakarta ..percaya aja semuanya ada waktunya kang 🙂

    Reply
  7. nunoe

    wow…bagus bagus…butuh orang2 kayak sampeyan buat membersihkan negeri ini… 😀

    ane kadang heran sama yg masuk dengan cara yg ‘gak bener’, kalo bisa punya duit 100 juta buat nyogok jadi PNS…knapa ngga jadi modal buat bikin usaha?? 😀
    lagian, biasanya kalo masuknya udah ngga bener..kedepannya bakal ngga bener..logika aja, masuk udah keluar modal jutaan…tujuan awal pas baru masuk pasti pengen modalnya balik…terus kedepannya pasti mau cari untung…

    Reply
  8. Pingback: Berkunjung KeSarangnya Om Jahe… « Asmarantaka's Personal Blog

  9. coekma

    wani piro = berani berapa sogokannya…… menakutkan…
    tadi saya pikir pemerintah mau bayar berapa kalau sayanya yang kerja di sana…. ternyata kebalik…

    Reply
  10. si pb

    yang diswasta aja banyak…

    pernah ngalamin spt itu, rasanya sakit ditanya spt itu…padahal kita usaha bener2…

    tp kunci hidup itu sabar…..kata PBNJ….

    Reply
  11. cak poer

    sip mas bro…disamping tenang kerjanya juga insyaAllah barakah (jgn lupa juga 2,5%nya) 🙂

    Reply
  12. jahe Post author

    kemarin sih posisi di IT, syukur bgt ada tes prakteknya bikin aplikasi database, klo ga jadi ya ga bakal masuk kriteria, jadi keberuntungan itu setelah tes praktek aja kali, seinget saya , kemarin bisa pas tes praktek

    Reply
  13. kamehameha

    dah di gaji belum? sy juga ga pake biaya macem2x akhirnya dapet jg. sy di rscm.

    Reply
  14. Wong Jowo

    kalo saya kerja d DepKeu lewat penerimaan STAn, alhamdulillah cm 100rb aza mas, g pake “wani piro?”

    Reply
  15. Khabib JetFire Astoni

    bener mas rosso.. pabrik ae ditarik.. padahal pabrk cilik,, kontrak sisan.. emg ws jamane kali yah..?? tp sukur lah kalo msh bs lewat jalur resminya..bs ttp nambahin semangat buat brusaha lagee..

    Reply
  16. Lekdjie

    Kalo kbr burungnya sih,buat yg departemen2 pusat masih banyak yg resmi,tanpa biaya.tp klo yg di daerah2 ya itu,wani piro?

    Reply
  17. jahe Post author

    ya seperti baju putih bwt ngantor sy kemarin, biarpun cuma saku-nya yg kena tinta bulpen yg bocor, tetep aja klo sy ngeliat jd jelek, padahal presentase dr warna putihnya cuma dikiitttt hahaha

    Reply
  18. vyzex

    temen saya udah keterima di bps..

    karena nggak mau bayar, dibatalkan tuh…

    ya..mungkin nasib ketemu orang daerah yg kayak gitu..

    tapi bener, sodara saya ada yg masuk abri bayar, ada juga yg nggak bayar…

    adik saya juga keterima pns, nggak bayar apa-apa..
    tapi malah nggak diambil, katanya mau urus anak….

    terserah lah…semua itu pilihan kok…

    Reply
  19. abepura

    asal sampeyan pinter trus njawab soale bener kabeh mesthi ketampa kok,……..

    Reply
  20. inot_toni

    Saya Masuk PNS 2011, nggak bayar apapun, nggak kenal pejabat manapun.

    Asalkan test masuk dapat ranking pasti diterima.

    Kira2 begini mekanisme CPNS daerah:
    – Permintaan formasi diajukan oleh masing2 daerah/kota.
    – Permintaan lalu dikirim ke provinsi untuk dipelajari
    – Dikembalikan ke daerah/kota untuk melaksanakan test masuk
    – Hasil test dikembalikan ke Provinsi untuk diranking
    – hasil ranking dan nama dikembalikan ke daerah lagi untuk diproses penerimaan mengacu pada hasil ranking provinsi.

    Jadi, kecuali punya seseorang yang sangat berpengaruh di tingkat “PROVINSI”, saat ini akan sangat susah untuk “main2” dengan penerimaan pegawai pemerintah.

    nb: sebelumnya saya bekerja di persh. multinasional asal Perancis “GAMELOFT” sebagai desainer n iseng2 daftar PNS (walaupun pada akhirnya saya memang mengerjakan semua test PNS dengan benar-benar serius sampai kepala mo pecah rasanya..)

    Reply
  21. raiderobie

    alhamdulilah saya juga diterima d bumn cuma modal transport mas bro…mengandalkan pertolongan dari Nya saja.

    kapan2 main ke tempat saya mas bro… pingin main2 ke tempat spyn g ada motor, hehe

    Reply
  22. dig this

    I simply want to say I am just newbie to blogs and absolutely savored this web page. Most likely I’m going to bookmark your blog . You amazingly come with excellent articles. Bless you for sharing with us your web-site.

    Reply
  23. *Faytech North AMerica

    Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

    Reply
  24. Emery EPS^

    I simply want to tell you that I am new to putting up a blog and really adored your review. Very possible I am going to store your blog post . You certainly have fabulous article materials. Be Thankful For it for swapping with us your own blog page

    Reply
  25. "Metroclick

    MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks, Large Touch Screen Displays , Monitors, Digital Signages and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks, Touch Screen Monitors and Digital Signage. Visit MetroClick at http://www.metroclick.com/ or , 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888

    Reply
  26. News

    Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thank you for lunch! “There are places and moments in which one is so completely alone that one sees the world entire.” by Jules Renard.

    Reply
  27. Tractor Workshop Manuals

    I want to express thanks to you just for rescuing me from this particular instance. Just after searching through the online world and coming across tips which were not beneficial, I believed my life was over. Existing without the answers to the problems you’ve solved by means of the article content is a critical case, and the kind which may have in a wrong way affected my entire career if I had not noticed your website. Your actual natural talent and kindness in handling the whole thing was vital. I am not sure what I would have done if I hadn’t come across such a point like this. I can at this time relish my future. Thank you very much for your skilled and effective help. I won’t think twice to endorse your web sites to anybody who will need assistance about this area.

    Reply
  28. Tworzenie Stron WWW Online

    obviously like your web site however you need to check the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I in finding it very bothersome to tell the reality however I’ll certainly come back again.

    Reply
  29. Modernizacja Stron

    I’ve recently started a blog, the information you provide on this website has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work. “If you would know strength and patience, welcome the company of trees.” by Hal Borland.

    Reply
  30. Tworzenie Stron Gorzow

    obviously like your web site but you have to test the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to tell the truth nevertheless I’ll surely come back again.

    Reply
  31. News

    I like this post, enjoyed this one regards for putting up. “When you make a world tolerable for yourself, you make a world tolerable for others.” by Anais Nin.

    Reply
  32. News

    Enjoyed reading through this, very good stuff, thanks . “It is well to remember that the entire universe, with one trifling exception, is composed of others.” by John Andrew Holmes.

    Reply
  33. John Deere Repair Manuals

    This would be the appropriate blog for anybody who really wants to find out about this topic. You are aware of so much its practically difficult to argue with you (not too I really would want…HaHa). You certainly put a brand new spin on the topic thats been revealed for years. Excellent stuff, just excellent!

    Reply
  34. News

    Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he just bought me lunch because I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch! “Any man would be forsworn to gain a kingdom.” by Roger Zelazny.

    Reply
  35. News

    I like this post, enjoyed this one regards for putting up. “The universe is not hostile, nor yet is it unfriendly. It is simply indifferent.” by John Andrew Holmes.

    Reply
  36. News

    Really wonderful information can be found on weblog . “Every obstacle yields to stern resolve.” by Leonardo DaVinci.

    Reply
  37. http://aoflibrary.net

    I am just commenting to let you understand what a terrific experience my princess obtained reading your site. She even learned many issues, which include what it’s like to have an awesome coaching heart to have many people without difficulty thoroughly grasp selected multifaceted subject areas. You really surpassed visitors’ desires. Thanks for coming up with such invaluable, safe, informative and even fun guidance on this topic to Sandra.

    Reply
  38. Metallzaun

    Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such great information being shared freely out there.

    Reply
  39. discount shopping

    Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly comeback.

    Reply
  40. columbusgis.com

    I will right away clutch your rss as I can not in finding your email subscription link or newsletter service. Do you have any? Kindly let me know so that I may just subscribe. Thanks.

    Reply
  41. News

    A lot of thanks for all of the hard work on this web page. My mum really likes participating in investigation and it’s simple to grasp why. Most people know all about the powerful means you offer advantageous tricks through the website and therefore improve participation from some others about this concern and our own simple princess is in fact learning a whole lot. Take pleasure in the remaining portion of the year. You have been carrying out a fabulous job.

    Reply
  42. video

    MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks, Large Touch Screen Displays , Monitors, Digital Signages and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks, Touch Screen Monitors and Digital Signage. Visit MetroClick at http://www.metroclick.com/ or , 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888

    Reply
  43. Sandaly Lanqier 40c235 Jeans

    Someone essentially assist to make severely posts I might state. That is the very first time I frequented your website page and up to now? I surprised with the analysis you made to create this actual submit incredible. Great process!

    Reply
  44. CareerBuilder

    Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossips and web and this is actually irritating. A good blog with interesting content, this is what I need. Thanks for keeping this website, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

    Reply
  45. Tenisky Mustang

    Hey, you used to write excellent, but the last few posts have been kinda boring… I miss your super writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

    Reply
  46. Cizmy Mustang

    Hello my family member! I wish to say that this post is awesome, great written and include almost all vital infos. I would like to look extra posts like this.

    Reply
  47. ircyb.org

    Somebody necessarily help to make seriously articles I would state. This is the very first time I frequented your web page and so far? I surprised with the research you made to make this actual submit incredible. Wonderful activity!

    Reply
  48. www.yoghurtplus.com

    excellent issues altogether, you just gained a new reader. What might you recommend in regards to your submit that you simply made some days in the past? Any certain?

    Reply
  49. Topánky Mustang Panske

    Normally I don’t learn post on blogs, but I wish to say that this write-up very compelled me to take a look at and do so! Your writing taste has been surprised me. Thank you, very nice article.

    Reply
  50. Kozačky Mustang

    you’re in reality a good webmaster. The website loading pace is amazing. It seems that you are doing any unique trick. In addition, The contents are masterpiece. you’ve done a fantastic job in this subject!

    Reply
  51. Fp3

    Enjoyed looking through this, very good stuff, appreciate it. “Love begets love, love knows no rules, this is the same for all.” by Virgil.

    Reply
  52. Restauracje Gorzów Wlkp

    Generally I don’t read post on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to take a look at and do so! Your writing style has been surprised me. Thank you, very great article.

    Reply
  53. remodeling ideas

    It¡¦s truly a great and useful piece of info. I¡¦m satisfied that you just shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.

    Reply
  54. special education

    What i do not understood is if truth be told how you are now not actually a lot more smartly-appreciated than you may be now. You’re so intelligent. You understand thus significantly on the subject of this topic, made me for my part consider it from numerous numerous angles. Its like women and men are not fascinated unless it¡¦s something to accomplish with Lady gaga! Your personal stuffs great. Always take care of it up!

    Reply
  55. protein

    I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are wonderful! Thanks!

    Reply
  56. artist

    I was just seeking this information for a while. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative web sites in top of the list. Generally the top websites are full of garbage.

    Reply
  57. Pingback: www.datingnzcougar.info

  58. pozycjonowanie gorzow

    A person essentially lend a hand to make critically articles I might state. This is the first time I frequented your website page and so far? I amazed with the analysis you made to make this actual submit extraordinary. Wonderful activity!

    Reply
  59. Pingback: learn more here

  60. reklama gorzow

    Excellent web site. A lot of helpful information here. I am sending it to a few pals ans also sharing in delicious. And naturally, thank you on your effort!

    Reply
  61. best online clothing stores

    Someone necessarily help to make severely posts I would state. This is the first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the research you made to create this actual submit extraordinary. Fantastic activity!

    Reply
  62. gorzów

    It is in reality a nice and helpful piece of info. I am glad that you shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

    Reply
  63. science daily

    excellent post, very informative. I’m wondering why the other specialists of this sector don’t realize this. You must continue your writing. I’m confident, you have a huge readers’ base already!

    Reply
  64. purses

    Good ¡V I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *