Sebuah nama sebuah cerita, SML125, 6th Anniversary, Come As Guest Stay As Family

By | July 6, 2011

Waktu kadang berlalu cepat tanpa kita sadari, tak mengira ternyata salah satu komunitas motor yang beberapa waktu lalu saya sempat bergabung didalamnya telah merayakan usia yang ke 6 tahun, bagi sebuah komunitas ini bukan waktu yang singkat, tak mudah mempertahankan ‘eksistensi’ selama 6 tahun,

SML125 berawal dari sebuah mailing list di yahoogroups seperti umumnya komunitas diskusi yang marak di tahun 2000-an, SML125 sendiri adalah kependekan dari Suzuki Shogun 125 Mailing List, sebuah grup diskusi yang berawal atas kesamaan tipe motor diantara para membernya, yakni Suzuki Shogun 125, kenapa hanya Shogun 125? Ya karena waktu itu di tahun 2004, Shogun 125 hadir menggantikan tipe Shogun 110 yang udah purna tugas, sebagai produk baru yang cukup ‘fenomenal’ di tahun itu tentunya banyak yang ingin tahu lebih soal motor ini, kasak kusuk, nyari info sana sini, dan akhirnya lahirlah SML125 😀

Sampai sekarang member yang udah terdaftar di forum SML125.cc lebih dari 1400 member, tapi yang aktif paling hanya seperempatnya saja, tersebar dari Sabang sampai Merauke 😆 bahkan ada member dari Malaysia dan Filipina, dari berbagai bidang pekerjaan atau pendidikan, meskipun begitu rata-rata membernya berusia diatas 20 tahun , dan presentase alay di forum ini masih dibawah 1% , hahahaha :D, masih dibawah standar WHO, jadi masih kondusif lah untuk berkomunitas

Banyak member SML125 aktif juga di komunitas/klub lain baik komunitas/klub motor maupun komunitas/klub mobil, bahkan di Surabaya, mayoritas member SML125 gabung juga di Suzuki2Wheels Reg. Surabaya, ada yang masuk di pengurus pula, tapi itu bukan suatu masalah karena memang konsep SML125 adalah forum diskusi, tidak ada kewajiban ataupun batasan harus ikut klub/komunitas, harus kopdar sekian kali dan semacamnya, mau jadi member online sepanjang masa tanpa perlu ikut kegiatan offline juga ga ada masalah, jadi apapun dari manapun sepanjang tidak menyalahi norma hukum yang ada dan memiliki ketertarikan yang sama bisa gabung di forum SML125.

Saya sendiri baru join ketika milist SML125 sudah berubah format menjadi forum tersendiri, 2,5 tahun lalu saya gabung di forum ini, meski di yahoogroups masih ada tapi aktivitasnya lebih banyak di web forum sml125.cc yang dikelola secara swadaya, baik urusan server, biaya, bikin forum sampe administrasinya, kebetulan banyak member SML125 di Jakarta yang bekerja di bidang IT

Untuk kegiatan diluar forum online sih hampir sama dengan komunitas motor sejenis seperti kopdar, kegiatan sosial, beberapa kali turing, bikin merchandise komunitas, buka bersama, ngebengkel bareng dan lain-lain meski itu dilakukan tidak terjadwal secara khusus karena kesibukan para membernya.

Perkembangan komunitas di tahun ke 6 ini bisa dikatakan cukup cukup berat karena banyak gesekan sana sini, baik internal maupun eksternal, untuk internal sih masih bisa diredam tapi untuk masalah eksternal ada beberapa yang memang sudah menahun dan tak terselesaikan, saya tahu karena saya pernah jadi moderator SML125 selama hampir 2 tahun, dan akhirnya undur diri karena kesibukan pekerjaan jadi tidak bisa aktif lagi di meja moderasi :mrgreen:

Masalah eksternal yang cukup mengganjal dihati saya sampai saat ini, meski saya bisa dikatakan sudah non aktif, adalah masalah pernah bergesekan dengan salah satu klub motor Suzuki Shogun di salah satu daerah, untuk di level personal tidak ada persoalan, masalah timbul karena klub motor itu ‘menolak’ kehadiran SML125, karena menurut mereka hanya boleh ada satu klub untuk satu tipe motor di satu daerah tertentu, hingga timbul semacam ‘perang dingin’ antara SML125 di region itu dengan klub motor Suzuki Shogun setempat, meski sampai saat ini saya tidak tahu siapa yang mengharuskan aturan satu daerah satu klub satu tipe motor seperti itu, adakah aturan seperti itu??? CMIIW, toh berbeda genre juga, SML125 hanya komunitas bukan klub, komunitas online tak terbatas teritori atau berbasis di wilayan tertentu, terbatas hanya untuk tipe Shogun 125 pula, jujur saja, SML125 itu hanya keluarga kecil tak perlu dikhawatirkan, takkan membuat riak di air yang tenang, tujuan awal kita dulu ada adalah sharing, diskusi, menambah pengetahuan, menambah teman dan itu yang masih dipertahankan sampai usia 6th SML125 berdiri, pengin saya sih bisa terwujud nyata semangat ‘brotherhood’ yang selalu terdengar didengungkan, di tingkat yang lebih tinggi ada semboyan Bhineka Tunggal Ika, bukan hanya slogan tapi dengan tindakan menghargai perbedaan selama perbedaan itu tak bertentangan dengan aturan hukum yang ada.

Pernah ada mediasi dari kawan klub motor lain tapi hasilnya juga nihil, malah sudah sampai ke pihak SMC Suzuki Motorcycle Club, divisi khusus Suzuki Indonesia yang ngurusin klub-klub motor Suzuki di Indonesia , sama saja ga ada penyelesaian, mungkin bagi SMC, komunitas kecil seperti SML125 tidak penting, tidak ada manfaat bagi mereka, padahal disi lain kami juga konsumen produk mereka, dengan sukarela kami cuap cuap nulis di berbagai forum online soal ‘kelebihan’ motor mereka terutama tipe Shogun, tapi yah mau gimana lagi

akhirnya dengan banyak pertimbangan disamping kesibukan luar biasa dari para moderator dan member member lama, udah beberapa waktu SML125 sedikit ‘tiarap’ dari kegiatan offline untuk menghindari hal hal yang tidak diinginkan, kami memilih untuk tenang sejenak, satu masalah ini cukup menjadi ‘ganjalan’ perkembangan komunitas, karena masalah itu terjadi di region yang paling banyak member SML125, 😀 , semua tidak bisa dipaksakan, soal berkomunitas adalah soal kecocokan, belum tentu si A enjoy betah di komunitas X, akan merasa betah juga di komunitas Y, yang dinginkan sih semua sama sama bisa maju dalam visi masing masing tanpa harus menyinggung atau membuat ketidaknyaman pihak lain :D, bisa jalan jalan bareng, sepertinya akan lebih asyik, hehehe

Untuk masalah internal sih karena sibuknya para member sering kali sulit sekali nyari waktu bwt ngumpul2 bareng, atau klo pas lagi online seringnya diskusi diskusi berubah panas, dan berujung menyerang personal, meski akhirnya dapat diredam, tapi itulah namanya dinamika komunitas, dinamika bersosialisasi dengan banyak orang, dengan latar belakang, sikap dan pandangan yang berbeda, yang penting tetep bisa damai pada akhirnya, hal hal ini yang akan menjadikan lebih mengenal kawan kawan di komunitas dengan lebih baik, dan membuat keluarga kecil kami ini lebih solid.

Meski sudah 6 tahun ada SML125 memang tak sebesar komunitas2 motor lain yang juga aktif online seperti Prides, Ninja250, TCI, HTML, YVCI dll, meskipun begitu saya tetap bangga menjadi bagian dari ‘keluarga kecil’ ini 😀

Di ulang tahunnya yang ke 6 ini semoga SML125 bisa lebih dikenal oleh komunitas komunitas motor yang lain, biar makin banyak pengetahuan, banyak teman, banyak kegiatan bersama komunitas yang lain jg, di tahun ini semoga forum bisa lebih terbuka content-nya, karena saat ini untuk membaca tips trik informasi seluk beluk motor Suzuki Shogun 125 atau soal agenda kegiatan komunitas SML25 di forum ini harus register sebagai member lebih dahulu, tidak seperti forum diskusi yang lain yang siapun bebas membaca isi diskusi, kecuali memang di topik2 yang khusus member saja , tapi memang saya harus memuji content diforum menarik dan informatif, terlebih tak mudah nyari info seputaran produk2 Suzuki yang sepi peminat seperti ini, 😆

Akhir kata , Happy 6th Anniversary SML125, terima kasih untuk pengalaman, keluarga dan kawan baru yang luar biasa 😀 .
Go Forward SML125

Advertisements

100 thoughts on “Sebuah nama sebuah cerita, SML125, 6th Anniversary, Come As Guest Stay As Family

  1. jahe Post author

    masih sama lah instansi induknya..lupa nyebut aja om 😀

    Reply
  2. meneer

    itu foto no 5 ada penampakan shogun_standardcupu.jadi malu sayanya massssssssssss :mrgreen:

    Reply
  3. jahe

    yoi standar semua..seher standar Thunder 125, lainnya standar Daytona semua …*tepuk jidat, gitu ngaku “standar”

    Reply
  4. Shogun110tromol

    Selamat ulang taun yg ke 6 bt SML!!

    saya sebagai anggota cupu turut bergembira, semoga ke depannya kita menjadi semakin kompak, amin……

    Reply
  5. kentadis

    happy anniversary buat SML125
    semoga tambah solid
    semoga sesama shogun ga ada perang dingin

    *boloku akeh sing ICSI je :mrgreen: damai itu indah

    Reply
  6. eantrick

    salken brada,,,
    clubnya keren, doyan turing keknya….
    biar gak terlalu besar yang penting semangat brotherhood nya OK…

    Reply
  7. Pingback: SDC Jogja, Happy 2nd Anniversary… « remCakram

  8. dhito_up

    Antara sedih dan terharu… Met milad buat SML…
    Di SML ane menemukan sebuah keluarga baru..
    Kompak selalu yee…

    Reply
  9. Chandra Sudrajat

    apapun yg terjadi, berharap dan berdoa kudu yang terbaik kan, 😀
    ,
    selama join SML ane lbh sering numpang parkir, numpang nyerocos, akhirnya sedikit2 dapat sesuatu (teman & pengalaman) juga, hehehe.,
    ,
    happy anniversary SML125, semoga senantiasa jaya selama-lamanya, 😀

    Reply
  10. you could look here

    I just want to mention I am just new to blogging and certainly liked you’re web site. More than likely I’m want to bookmark your blog . You surely have tremendous articles. Thanks for revealing your website page.

    Reply
  11. -emery eps

    I simply need to tell you that I am new to wordpress blogging and genuinely liked your post. Very likely I am prone to bookmark your blog post . You really have fantastic article information. Delight In it for sharing with us your very own blog report

    Reply
  12. News

    Nice blog here! Also your site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

    Reply
  13. ;FaytecH North America

    Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

    Reply
  14. Gorzow Tworzenie Stron

    Merely a smiling visitor here to share the love (:, btw outstanding layout. “Reading well is one of the great pleasures that solitude can afford you.” by Harold Bloom.

    Reply
  15. Pozycjonowanie Stron WWW

    I got what you intend, thanks for posting .Woh I am lucky to find this website through google. “I would rather be a coward than brave because people hurt you when you are brave.” by E. M. Forster.

    Reply
  16. Gorzow Tworzenie

    I have recently started a site, the information you offer on this web site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work. “The achievements of an organization are the results of the combined effort of each individual.” by Vince Lombardi.

    Reply
  17. News

    It’s actually a great and useful piece of info. I’m glad that you shared this useful info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

    Reply
  18. Fashion

    naturally like your website however you need to take a look at the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I in finding it very troublesome to tell the reality then again I’ll surely come again again.

    Reply
  19. News

    I really like your writing style, wonderful info, thank you for putting up :D. “You can complain because roses have thorns, or you can rejoice because thorns have roses.” by Ziggy.

    Reply
  20. News

    Keep up the great piece of work, I read few blog posts on this site and I conceive that your web blog is really interesting and holds circles of great information.

    Reply
  21. Maszyny Budowlane OLX

    I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Carry on the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website :).

    Reply
  22. Najwieksze Maszyny Swiata

    hi!,I like your writing so much! share we keep up a correspondence extra about your article on AOL? I need an expert in this house to solve my problem. May be that’s you! Taking a look ahead to see you.

    Reply
  23. www.5aswiss.com

    Great article and right to the point. I don’t know if this is in fact the best place to ask but do you people have any thoughts on where to employ some professional writers? Thanks 🙂

    Reply
  24. mental health

    Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

    Reply
  25. Pozycjonowanie Stron

    I do believe all the ideas you have presented for your post. They’re really convincing and will certainly work. Still, the posts are too brief for newbies. May just you please lengthen them a little from next time? Thank you for the post.

    Reply
  26. Home Improvement

    I’ve been browsing on-line more than 3 hours lately, yet I never found any attention-grabbing article like yours. It’s lovely price enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you probably did, the web will likely be a lot more useful than ever before. “I thank God for my handicaps, for through them, I have found myself, my work and my God.” by Hellen Keller.

    Reply
  27. Metallzäune Aus Polen

    Thank you, I have recently been looking for information about this subject for a while and yours is the best I’ve discovered so far. But, what in regards to the conclusion? Are you certain in regards to the supply?

    Reply
  28. klejenie rur pp

    You have mentioned very interesting points ! ps decent website . “Hares can gamble over the body of a dead lion.” by Publilius Syrus.

    Reply
  29. shoes

    I and my buddies came checking out the best tips on your web page then instantly came up with an awful suspicion I never thanked the site owner for them. My people became for this reason happy to see all of them and have in effect definitely been using these things. Many thanks for simply being indeed thoughtful as well as for picking out varieties of impressive resources millions of individuals are really needing to be informed on. My personal honest apologies for not expressing appreciation to you sooner.

    Reply
  30. consultarnumero.com

    Excellent web site. Plenty of helpful information here. I am sending it to several friends ans additionally sharing in delicious. And certainly, thank you to your effort!

    Reply
  31. gshguide.com

    Good write-up, I am normal visitor of one¡¦s website, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time.

    Reply
  32. Home Improvement

    I really enjoy looking at on this site, it contains superb blog posts. “Do what you fear, and the death of fear is certain.” by Anthony Robbins.

    Reply
  33. Buty Lanqier Rozmiarowka

    A person essentially lend a hand to make severely posts I would state. That is the first time I frequented your website page and to this point? I amazed with the research you made to create this actual put up amazing. Great job!

    Reply
  34. Lanqier Buty Jeansowe

    What i do not realize is in reality how you’re no longer really a lot more neatly-preferred than you might be now. You are so intelligent. You realize therefore significantly in terms of this topic, made me in my view imagine it from so many numerous angles. Its like women and men don’t seem to be fascinated except it is one thing to do with Girl gaga! Your individual stuffs nice. All the time maintain it up!

    Reply
  35. EducationWebsites

    hi!,I love your writing so so much! percentage we keep in touch extra approximately your article on AOL? I require a specialist on this area to solve my problem. Maybe that is you! Taking a look ahead to look you.

    Reply
  36. Čižmy Mustang

    I will right away grasp your rss feed as I can’t in finding your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Kindly allow me realize in order that I may subscribe. Thanks.

    Reply
  37. touchscreen

    MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks, Large Touch Screen Displays , Monitors, Digital Signages and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks, Touch Screen Monitors and Digital Signage. Visit MetroClick at http://www.metroclick.com/ or , 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888

    Reply
  38. http://ircyb.org

    Great weblog here! Additionally your site so much up fast! What host are you the usage of? Can I get your associate hyperlink for your host? I want my site loaded up as fast as yours lol

    Reply
  39. villathalassa.com

    Great remarkable issues here. I¡¦m very glad to peer your post. Thank you a lot and i’m taking a look ahead to contact you. Will you please drop me a e-mail?

    Reply
  40. Mustang Boty

    I like this web site very much, Its a rattling nice post to read and incur info . “It is impossible for a man to learn what he thinks he already knows.” by Epictetus.

    Reply
  41. Fashion

    Very interesting topic , thankyou for posting . “Remember when life’s path is steep to keep your mind even.” by Horace.

    Reply
  42. Mustang Boty

    I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thank you again!

    Reply
  43. Mustang Boty Výprodej

    Very interesting details you have mentioned , thankyou for posting . “Whatever we conceive well we express clearly, and words flow with ease.” by Nicolas Boileau.

    Reply
  44. hellomachinery.com

    What i don’t realize is in reality how you are no longer really a lot more well-favored than you might be now. You are so intelligent. You understand thus significantly in relation to this topic, made me personally believe it from a lot of varied angles. Its like women and men are not interested until it¡¦s one thing to accomplish with Girl gaga! Your individual stuffs excellent. At all times maintain it up!

    Reply
  45. Tanie Fajerwerki

    certainly like your web-site however you have to take a look at the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I in finding it very bothersome to tell the reality then again I will definitely come again again.

    Reply
  46. Mustang Obuv

    Enjoyed looking through this, very good stuff, thanks . “While thou livest keep a good tongue in thy head.” by William Shakespeare.

    Reply
  47. Business

    I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again!

    Reply
  48. Career Clusters

    I’m not sure where you’re getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for fantastic info I was looking for this info for my mission.

    Reply
  49. Czyszczenie Dywanów Cena Gorzów

    Thank you for sharing superb informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and just couldn’t come across. What a perfect web site.

    Reply
  50. communications

    Thanks for any other great article. The place else may anybody get that type of info in such an ideal approach of writing? I have a presentation subsequent week, and I am at the look for such info.

    Reply
  51. programming basics

    hello!,I love your writing so a lot! percentage we be in contact extra about your post on AOL? I require a specialist on this area to solve my problem. May be that is you! Having a look forward to peer you.

    Reply
  52. Pingback: datingnzcougar.info

  53. Pingback: visit the source

  54. tworzenie stron gorzow

    hi!,I really like your writing very much! percentage we keep up a correspondence more approximately your article on AOL? I need a specialist on this area to resolve my problem. Maybe that is you! Taking a look ahead to peer you.

    Reply
  55. gorzów

    I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this site. Thanks, I’ll try and check back more often. How frequently you update your website?

    Reply
  56. gorzów

    Some truly nice and useful information on this web site, besides I believe the design has got fantastic features.

    Reply
  57. food network recipes

    This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

    Reply
  58. science

    Thank you for another great article. The place else could anybody get that kind of information in such an ideal approach of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I am at the look for such information.

    Reply
  59. travel advisor

    certainly like your web site however you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I to find it very bothersome to tell the truth on the other hand I will surely come again again.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *