Bikin adem kamar meski tanpa AC, begini cara memilih exhaust fan yang sesuai dengan ruangan

By | February 10, 2014

sempet bingung jg ngatasin masalah kamar tidur yg kurang dapat sirkulasi udara yg baik, krn di kisi2 jendelanya dipasangin kasa nyamuk biar serangga, nyamuk dll ga nyelonong masuk ke kamar, efeknya ya sirkulasi udara ga selancar ketika tanpa kasa nyamuk, terlebih jg krn Semarang memang panas

sempet pake kipas trus, tapi lama lama bikin badan ga enak jg karena cuma muter-muter angin yang ada diruangan tok, pasang AC hmmm belum perlu, disamping jg duit jg tidak ada wkwkwk *alasan* , sempet juga tertarik mau beli kipas angin yg ada gel atau cairan itu, apasih namanya cooler fan atau apa gitu namanya, tapi takut jg malah jd lembab kamarnya, akhirnya browsing-browsing cari info soal exhaust fan atau ventilating fan.

exhaust fan ada beberapa macam, dikategorikan berdasarkan cara pasangnya
1. Ceiling Mount *dipasang di plafon
2. Wall Mount *ditanam di dinding biasanya
3. Window Mount *dipasang di jendela/kusen

banyak merk yg direkomendasikan pas sy browsing, akhirnya pilihan mengerucut pada 2 merk, KDK dan Panasonic, tapi pas mau beli exhaust fan ini di Semarang cukup kesulitan cari yg merk KDK, setelah telpon sana sini tanya2 ga nemu jg

eh, malah pas ga sengaja iseng mampir toko elektronik deket tempat tinggal nemu exhaust fan yg sy cari, tapi merknya Panasonic, Wall Mount, tipe nya FV-25RUN5, kipasnya ada 2 mode putaran, bisa menyedot udara maupun membuang udara, harga-nya sekitar 350rb, garansi 3 tahun 😀 , sebelumnya memang sy sudah catat list merk dan tipe exhaust fan yg cocok bagi kamar sy, krn pemilihan spesifikasi exhaust fan akan berpengaruh pada sirkulasi udara di dalam ruangan.

kalau asal beli aja,bisa bisa cuma buang2 duit aja, ruangan jg ga ‘adem’, btw meskipun tipe exhaust fan yg sy beli wall mount, tp sy pasangnya tidak ditanam di tembok, tapi sy cantelin di kisi kisi diatas pintu, dan alhamdulillah exhaust fan dpt berfungsi baik utk membantu sirkulasi udara, ruangan sudah tidak terlalu pengap dan sumuk lagi

image

saya memilih yg wall mount karena depan kamar adalah teras, untuk kamar atau ruangan yg area sekitarnya bukan area yang terbuka lebih baik menggunakan ceiling mount, jadi pembuangan udaranya lewat atap

cara memilih spesifikasi exhaust fan juga sy dpt dr googling, intinya pemilihan harus memperhatikan luas ruangan dan jenis ruangan nya apa, karena ini menentukan ACH *Air Change Per Hour*, untuk nilai ACH ini ada rumusan-nya tersendiri, biasanya untuk kamar tidur, ruang keluarga nilai konstanta-nya 6, sedang untuk dapur 15, toilet 10-12

rumus-nya

CMH =  volume ruangan x ACH
*CMH Cubic Meter Hour, kebutuhan sirkulasi udara dalam ruangan, cmiiw

hitung volume ruangan = panjang x lebar x tinggi
contoh kamar sy : 3m x 2.5m x 2.5m = 18.75 M3

jadi CMH-nya 18.75 x 6 ACH = 112.5 CMH

setelah ketemu angka CMH-nya tinggal cari exhaust fan dengan spesifikasi air ratio sesuai nilai CMH ruangan tersebut atau spek yg lebih tinggi, selain CMH kadang spesifikasi yg dicantumim adalah CMM, sebenarnya sama saja 1 CMH = 60 CMM, kadang yg jual tidak terlalu ngeh soal itung-itungan rumus ini jadi sebaiknya sebelum beli sudah punya catatan seri exhaust fan yg mau dibeli, biar lebih mudah

cmiiw

Posted from rmckrm android

Advertisements

232 thoughts on “Bikin adem kamar meski tanpa AC, begini cara memilih exhaust fan yang sesuai dengan ruangan

  1. Tri_Aja_Gunung_Kidul

    sip…bisa buat ngitung exhaust kamar tidur…
    kl 1 CFM = 1,7 CMH bener gak gan… mohon infony

    Reply
  2. bayu

    Ass…
    Min butuh saran.klo untuk kmr 4×4 cocok ny pakai exhaust apa ya??yg murah yaaa

    Reply
    1. jahe Post author

      4×4 bisa pake seperti yg sy pake sudah cukup :D, kalau yg murah biasanya terlalu berisik dan tidak bisa 2 mode , sedot dan buang udara 😀

      Reply
  3. indra

    Mas beli unitnya dimana..sy cari di semarang kok susah

    Reply
    1. jahe

      di Semarang di Ace Hardware Simpang Lima ada, di Toserba Ada jg pernah lihat merk e Maspion, klo sy beli di daerah Tlogosari di salah satu toko elektronik tp lupa namanya :D,

      Reply
  4. indra

    Mas sy cari yg merek KDK di Semarang kok susah ya..belinya di toko apa..?

    Reply
    1. jahe Post author

      yang KDK ada di toko elektronik daerah Semarang Barat, sy lupa jg namanya, liat di web nya KDK saja

      Reply
      1. Denny

        Hahaha… sorry mas sy malah gk kepikir nyantelin gitu
        Tp kalau nyantel gt doank udh bikin adem tinggal dirapihin aja dikit
        Seep mas bro ternyta solusi yg gw pikirin untk kamar tidur udh dibuktikan sama mas
        Thanks mas bro

        Reply
  5. Antonio

    Ide yang briiliant gan…..lagian masang exhaus fan yang sering menjebol tembok sangat merusak dinding rumah

    Reply
  6. mas adam

    sudah takpraktekin mas.. 🙂
    juosh tenan, kamarku sudah adem sekarang.
    makasih yaa… hehe

    Reply
  7. agung

    Mas Jahe, nanya, itu posisi nyantelin fan-nya ada di dalem ruangan atau di luar??

    Reply
    1. jahe Post author

      saya taruh di dalem ruangan, klo diluar nntar di ambil orang wkwkw

      Reply
      1. agung

        ya itu sih gampang gan,,
        supaya gak diambil orang,, di fan-nya tinggal dicantumin tulisan: “Mohon jangan diambil ya,, ini punya orang susah…” atau semacam itu..

        Reply
  8. harry

    Mau tanya.

    Exhaust Panasonic FV -25RUN5 = berapa CMH
    Exhaust Panasonic FV -30RUN5 = berapa CMH

    di jawab ya master

    Reply
    1. jahe Post author

      sata beli di daerah Tlogosari, kmrn lihat sih di beberapa supermarket elketronik lain di semarang juga banyak jual

      Reply
  9. wisang

    mau tanya mas, kamar saya ukuran 3MX3MX3.5M, kalo mau beli ef speknya yang gimana ya?

    Reply
    1. jahe Post author

      tinggal dimasukin rumus saja
      (3x3x3.5)x6=189cmh jadinya cari exhaust fan dengan spek minimal 189cmh
      cmiiw 😀

      Reply
        1. pengamat

          Di bawah asbes ada plapon,, pake kipas baling2 1 dan kipas yg berdiri tetap saja masih panas. Gan,,

          Reply
  10. JabawockeZ

    Wah om saya punya exhaust fan nya,, tapi g tau cara masang nya, gmn om caraa masang nya ? Help me

    Reply
      1. Jabawockez

        di otak atik gmna bang ? saya g tau cara masang ke ventilasi kamar nya

        Reply
  11. Hera

    Halo mas, saya baru beli exhaust fan buat kamar kosan. Bentuk pintu dan ventilasi mas persis kamar saya.
    Kata mas dicantelin di ventilasi pake 2 paku dan cable ties.
    Bisa fotoin bagian paku dan cable ties nya gak mas? Bingung..

    Mohon bantuannya ya mas. Artikelnya sangat membantu

    Reply
    1. jahe Post author

      1. ventilasi kan ada strip/tiang pembatas tuh saya lepas dulu 2-3 , biar udara yg masuk atau keluar lebih loss

      2. paku dimana aja 1 buah, yang penting ntar exhaust fan nya posisi di tengan kisi2 ventilasi, klo sudah ketemu setting fix tingga di tali atau ditambahkan paku sebagai ‘penyangga’ exhaust fan di beberapa titik

      ga usah bingung pokok nya ntar si exhaust fan berada pas ditengah2 ventilasi, tinggal kreatifitas saja untuk pemasangannya

      Reply
  12. Endro AR

    Mas eeeee….
    Tanya dong mas, kl utk ukuran alias inch ato ”
    Utk ukuran kamar p x l x t : 3.5 x 2.5 x 2.5
    Kira2 pake yg ukuran brp inch mas? Semakin gede inch nya apakah semakin bagus?
    Trs emng lebih baik pasang d atas pintu gitu ato bobok tembok?
    Soale kamarku puanase puoool mas…

    Matur tengkyu mas..

    Reply
      1. Endro AR

        di luar kamar panas mas eee (ruang tamu)
        rencana mau langsung ke luar ae, biar ngambil udara dari luar
        tapi kl semakin gede inch nya semakin bagus yo mas?

        Reply
  13. Bayu

    Wah referensi bagus nih. Nah itu benar” menyedot dan menghembusan angin om? Hembusannya itu seperti kipas pada umumnya atau hanya sebatas hembusan sepoi” gitu ya? Mau saya coba beli merk ini, soalnya kamar saya sumuk dan cukup pengap, depan pintu saya ada lorong saja, tapi di jendela depannya teras, tapi terasnya itu beratapkan seng, kalo nyedot angin apa ga sumuk ya hawa/udaranya?

    Reply
    1. jahe Post author

      levih kenceng daripada kipas angin, kalau udara diluar lebih nyaman daripada di dalam kamar, nanti didalam kamar akan berkurang pengap dan sumukny

      Reply
  14. Yunni

    Mas, aku td baru aj beli exhaustfan, merk maspion MV303NEX harganya 280rb.
    Tp kok gk bs otomatis ngeluarkan dn nyedot udara. Harus narik tali pengaturnya dulu kalo mau ganti dr proses mengeluarkn udara ke ambil udara, begitu sebaliknya. Apa exhaustfan punya mas jg gt?

    Reply
    1. jahe Post author

      ya bener exhaust fan memang seperti itu, pergantian udara didalam ruangan akan ‘otomatis’ terjadi karena penurunan tekanan udara di dalam ruangan, sehingga udara segar diluar bisa masuk ruangan

      misal ada 2 lubang ventilasi dalam kamar, lubang ventilasi 1 dipasang exhaust fan dengan mode menarik udara kamar ke luar ruangan, maka secara otomatis udara segar luar ruangan akan masuk mengalir melalui lubang ventilasi ke 2 yang tidak dipasang exhaust fan

      cmiiw

      Reply
  15. Yunni

    Mas, masalahnya dikamarku gk ada ventilasinya. Pengap dan panas sangat. Jd aku harus sering2 narik tuh tali pengaturnya donk supaya bisa ganti dr ngambil udara ke ngeluarin udara. Repot pastinya ya, apalagi kalau udah tidur.

    Reply
    1. jahe Post author

      lho kalau gak ada ventilasinya exhaust fan ditaruh dimana? apa ga ada jendela.juga? kisi kisi jendela juga tidak.ada?

      Reply
  16. Endro ardian

    Ooowww, jadi mas jahe ini sistem nya nyedot udara dr luar kamar yo mas?
    Bukan ngeluarin udara dr dalem kamar?
    Biar dingine maksimal, gitu yo mas?

    Reply
    1. jahe Post author

      ya cocok2an saja, dicoba yang pas yang mana,kan ada 2 mode bisa nyedot atau membuang udara

      kalau setting yang pas bagi kamar saya ya itu udara dalam kamar di buang melalui exhaust fan, lalu secara otomatis udara luar yang lebih sejuk mengalir masuk ke dalam kamar saya melalui ventilasi lain yang tidak saya pasangi exhaust fan

      semoga penjelasan ini bisa mudah dimengerti cmiiw 😀

      Reply
      1. Endro ardian

        Iyo mas e, ngerti…
        Udah pasang juga, tp lgs k luar.
        Kl nyedot, nyamuk nya pada masuk, wkwkwkwk

        Reply
        1. jahe Post author

          mantapppp , ada efek perubahan suhu kamar sebelum dan sesudahbpake exhaust fan? pake merk apa EF nyaa?

          Reply
  17. Norman

    Mas mau tanya nih, kalo kamar ukuran 3.30m x 3m x 3.50m kalo merk selain KDK yang cocok apa ya ? misal jaga2 kalo mau beli stok KDK ga ada ( soalnya yg cocok KDK 15AAQ1 doang di kamar saya).
    Terimakasih

    Reply
  18. rahel

    mas kalo kamar ukuran 2m x 1.5 m x 2.5m pake merk ini terlalu besar gak ya? mohon pencerahannya yaa,,, mksh..

    Reply
  19. Yusak

    Mas ini aku baru baca ni ulasanya, makasih atas ilmu yang di tuangkannya. ni aku juga mau nanya ukuran kamar ku P = 500 cm, L=375 cm t=400 cm, bisa tidak dengan ukuran yang mas pakai.

    Reply
  20. donita

    ternyata ada itung2an nya ya, kirain “yang penting kerasa anginnya” hehehe

    Reply
  21. Dian marlina

    Gan tapi kontakan saya ada tiga rohang nyampe toilet dan sirkulasi udaranya ada di depan…ditoilet gk ada sirkulasi udara gmna solusinya???

    Reply
  22. use this link

    I just want to tell you that I am just all new to blogging and site-building and definitely liked you’re web-site. Probably I’m going to bookmark your site . You surely have awesome posts. Thanks a bunch for revealing your blog.

    Reply
  23. Faytech North AmericA"

    Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

    Reply
  24. metroclIck)

    MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks, Large Touch Screen Displays , Monitors, Digital Signages and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks, Touch Screen Monitors and Digital Signage. Visit MetroClick at http://www.metroclick.com/ or , 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888

    Reply
  25. Fashion

    Hey, you used to write great, but the last several posts have been kinda boring… I miss your super writings. Past several posts are just a bit out of track! come on!

    Reply
  26. $Emery EPS

    I really have to inform you you that I am new to writing and very much loved your information. Likely I am likely to store your blog post . You truly have stunning article materials. Truly Appreciate it for swapping with us all of your site report

    Reply
  27. News

    I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site :).

    Reply
  28. Pozycjonowanie

    Keep up the good work , I read few content on this web site and I conceive that your blog is really interesting and contains circles of wonderful info .

    Reply
  29. Projektowanie Gorzow

    You could definitely see your expertise within the work you write. The sector hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. Always go after your heart. “History is the version of past events that people have decided to agree upon.” by Napoleon.

    Reply
  30. Pozycjonowanie Stron WWW

    It’s in point of fact a nice and helpful piece of info. I’m satisfied that you just shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

    Reply
  31. Tworzenie Stron WWW Za Darmo

    Hey very cool web site!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your website and take the feeds additionally…I’m satisfied to find so many helpful information right here in the publish, we need develop more techniques on this regard, thank you for sharing.

    Reply
  32. News

    I got what you intend, regards for posting .Woh I am pleased to find this website through google. “The test and use of a man’s education is that he finds pleasure in the exercise of his mind.” by Carl Barzun.

    Reply
  33. Gorzow Tworzenie Stron

    I do consider all of the concepts you’ve presented on your post. They are very convincing and can definitely work. Still, the posts are too quick for newbies. Could you please lengthen them a bit from next time? Thanks for the post.

    Reply
  34. News

    Howdy very cool blog!! Guy .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds additionally…I’m happy to seek out a lot of useful information right here within the post, we want work out more strategies in this regard, thanks for sharing.

    Reply
  35. Tworzenie Gorzow

    Hey, you used to write fantastic, but the last several posts have been kinda boring… I miss your super writings. Past few posts are just a little out of track! come on!

    Reply
  36. Tractor Workshop Manuals

    Thank you finding the time to discuss doing this, I believe powerfully concerning it as well as really enjoy reviewing more to do with this process subject matter. Whenever prospective, whilst you attain understanding, exactly what musings posting to your trusty weblog in also material? This is used by i am.

    Reply
  37. Zwrot Podatku z Zagranicy Gorzow Wlkp

    What i do not understood is actually how you are no longer actually much more neatly-liked than you might be now. You’re very intelligent. You recognize thus significantly with regards to this subject, produced me individually consider it from numerous varied angles. Its like men and women are not involved until it is one thing to do with Girl gaga! Your personal stuffs great. Always take care of it up!

    Reply
  38. Fashion

    Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you helped me.

    Reply
  39. vacation

    It¡¦s really a cool and useful piece of information. I¡¦m satisfied that you just shared this useful information with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

    Reply
  40. Zwrot Podatku z Holandii

    I truly enjoy reading through on this website , it has excellent blog posts. “The longing to produce great inspirations didn’t produce anything but more longing.” by Sophie Kerr.

    Reply
  41. vitamins

    This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your web site in my social networks!

    Reply
  42. Home Improvement

    Good write-up, I am regular visitor of one’s website, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time.

    Reply
  43. Tore Aus Polen

    Its superb as your other blog posts : D, regards for putting up. “There’s no Walter Cronkite to give you the final word each evening.” by William Weld.

    Reply
  44. zgrzewanie rur pp

    Wonderful web site. Plenty of useful info here. I am sending it to a few pals ans also sharing in delicious. And certainly, thanks for your effort!

    Reply
  45. GolfClubs

    Fantastic website. Plenty of helpful information here. I am sending it to a few pals ans also sharing in delicious. And of course, thanks for your effort!

    Reply
  46. detectaplast

    I simply could not depart your site prior to suggesting that I actually enjoyed the standard info a person supply to your guests? Is gonna be again ceaselessly to check up on new posts.

    Reply
  47. zgrzewarka do rur wypozyczalnia

    you are really a excellent webmaster. The website loading speed is amazing. It seems that you are doing any unique trick. Moreover, The contents are masterwork. you’ve done a excellent process in this subject!

    Reply
  48. zgrzewarka do rur olx

    Thanks for sharing superb informations. Your site is very cool. I’m impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just couldn’t come across. What an ideal web-site.

    Reply
  49. Home Improvement

    Hello, you used to write excellent, but the last few posts have been kinda boring… I miss your super writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

    Reply
  50. CareerCenter

    Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thanks for lunch!

    Reply
  51. manufacturer

    Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

    Reply
  52. Buty z Dzinsu

    Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such great info being shared freely out there.

    Reply
  53. Botki Lanqier Opinie

    I really like your writing style, excellent information, thanks for posting :D. “God save me from my friends. I can protect myself from my enemies.” by Claude Louis Hector de Villars.

    Reply
  54. Fall Fashion

    I think this is among the most vital info for me. And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The website style is wonderful, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

    Reply
  55. SalonSupplies

    I think this is among the most important info for me. And i’m glad reading your article. But want to remark on few general things, The web site style is perfect, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

    Reply
  56. Home Improvement

    Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

    Reply
  57. Pánské Boty Mustang

    Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such excellent information being shared freely out there.

    Reply
  58. Real Estate Trends

    Useful information. Lucky me I found your site accidentally, and I’m shocked why this coincidence didn’t took place in advance! I bookmarked it.

    Reply
  59. Fashion

    I was reading through some of your posts on this site and I believe this web site is rattling instructive! Retain putting up.

    Reply
  60. Woman Beauty

    Awsome info and right to the point. I am not sure if this is really the best place to ask but do you people have any thoughts on where to hire some professional writers? Thx 🙂

    Reply
  61. Web Design

    Thank you for sharing superb informations. Your website is very cool. I’m impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and simply could not come across. What a perfect website.

    Reply
  62. Sklep z Petardami

    Howdy very cool blog!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your web site and take the feeds additionally…I’m satisfied to search out so many useful information right here in the submit, we want work out extra strategies in this regard, thanks for sharing.

    Reply
  63. Home Improvement

    Only wanna input on few general things, The website style and design is perfect, the subject material is real good. “I delight in men over seventy. They always offer one the devotion of a lifetime.” by Oscar Fingall O’Flahertie Wills Wilde.

    Reply
  64. Current Medical

    Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossips and web and this is actually annoying. A good blog with exciting content, this is what I need. Thank you for keeping this web site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

    Reply
  65. Health

    I was looking through some of your content on this website and I believe this website is very instructive! Keep on posting .

    Reply
  66. Financial Analyst

    It’s the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or tips. Perhaps you could write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

    Reply
  67. Business

    I do believe all the ideas you have presented to your post. They’re very convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are too brief for beginners. May you please extend them a little from next time? Thank you for the post.

    Reply
  68. SPA Gorzów

    I’ve recently started a blog, the info you offer on this website has helped me greatly. Thanks for all of your time & work. “A physicist is an atom’s way of knowing about atoms.” by George Wald.

    Reply
  69. zulham

    Klu kdk itu,segmen nya untuk industrial,,jd susah nyari untuk produk nya untuk user rumahan klau pun ada. Saran sy panasonic produk nya mmg untuk home appliance,lagian kdk dan panasonic itu satu grup.

    Reply
  70. KennethPiene

    ВСЕГО ОДНА КАПСУЛА В ДЕНЬ
    и ты будешь заниматься сексом ежедневно по 2-3 часа!
    В любом возрасте и без побочных эффектов

    ОСТАЛОСЬ: 14 УПАКОВОК

    Гарантирует мощную, устойчивую эрекцию в любом возрасте
    Продлевает половой акт до 2-х часов
    В 3 раза увеличивает количество спермы при эякуляции
    Продлевает твой оргазм на 15-20 секунд

    Сайт: https://eroctive2.blogspot.ru/

    Reply
  71. home

    I’m very happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

    Reply
  72. Pingback: Google

  73. Pingback: ROUGH DIAMOND

  74. Pingback: hot threesome

  75. Pingback: Best women’s online shopping

  76. Pingback: Computers

  77. Pingback: used measuring equipment for sale

  78. Pingback: lesbian sex toys

  79. importance of recreation

    Thanks , I’ve recently been searching for information about this subject for a long time and yours is the greatest I have discovered till now. But, what about the conclusion? Are you certain in regards to the source?

    Reply
  80. Pingback: prazdniki na ukraine 1960

  81. Pingback: prazdnik kakoy

  82. Pingback: trah_net_621

  83. Pingback: strap on sex toy

  84. Pingback: datingnzcougar.info

  85. Pingback: anal kit

  86. Pingback: affiliate marketing

  87. Pingback: king cock squirting dildo

  88. Pingback: install america bbb

  89. Pingback: What Is Lol

  90. Pingback: how to use a dildo

  91. http://fiverr.com/eebest8

    “I’m curious to find out what blog platform you are working with? I’m experiencing some small security issues with my latest website and I’d like to find something more secure. Do you have any suggestions?”

    Reply
  92. Pingback: Sex Toy Haul

  93. Pingback: dick pump

  94. Pingback: anal butt plug

  95. Pingback: sex toys for women

  96. Pingback: AdamandEve

  97. Pingback: Best Subscription Box

  98. tworzenie stron gorzow

    I’ll immediately grasp your rss as I can’t to find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Please permit me realize so that I could subscribe. Thanks.

    Reply
  99. Pingback: prostate massager

  100. Pingback: hd film izle

  101. Pingback: top sex toys

  102. Pingback: best g spot vibrator

  103. gorzów

    I like this post, enjoyed this one appreciate it for putting up. “I never let schooling interfere with my education.” by Mark Twain.

    Reply
  104. Pingback: http://www.loeldeal.com

  105. Pingback: how to make money online as a teenager 2018

  106. gorzów

    I have recently started a blog, the info you provide on this web site has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work. “The achievements of an organization are the results of the combined effort of each individual.” by Vince Lombardi.

    Reply
  107. Pingback: free pussy finder

  108. Pingback: Wet Wabbit

  109. arts & entertaiment

    I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

    Reply
  110. gorzów

    I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I’ll try and check back more often. How frequently you update your site?

    Reply
  111. Pingback: politicheskie slovari

  112. reklama gorzow

    Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

    Reply
  113. home improvement

    It¡¦s really a great and helpful piece of info. I¡¦m glad that you shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

    Reply
  114. dessert recipes

    Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thanks for lunch!

    Reply
  115. Pingback: spanking

  116. Pingback: male masturbators

  117. Pingback: Vibrator

  118. Pingback: let's talk about sex

  119. Pingback: pocket fleshlight

  120. Pingback: Little China Suppe von little Lunch

  121. Pingback: Silicone baking mat

  122. uderwear store

    I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this website. Thank you, I¡¦ll try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

    Reply
  123. Pingback: cardiovascular training

  124. Pingback: the beauty and meaning of birthstones

  125. Pingback: strap on for her to use on him

  126. Pingback: everything for men in one place

  127. Pingback: photos

  128. Pingback: Cybersecurity in Jacksonville

  129. Pingback: 10 function remote control vibrating panty

  130. Pingback: today prediction

  131. Pingback: forbidden playground xxx

  132. Pingback: سرور مجازی

  133. Pingback: 22 iyulya 3717

  134. company news

    You completed a few nice points there. I did a search on the issue and found a good number of people will agree with your blog.

    Reply
  135. vacation

    I just wanted to make a small comment so as to thank you for these wonderful instructions you are giving out on this site. My incredibly long internet look up has finally been honored with good content to exchange with my family. I would point out that many of us readers actually are unequivocally endowed to live in a fine website with very many marvellous people with beneficial advice. I feel somewhat blessed to have used your entire webpages and look forward to plenty of more fabulous times reading here. Thanks a lot once more for everything.

    Reply
  136. science

    Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

    Reply
  137. educational games for kids

    We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to work on. You’ve done an impressive job and our entire community will be thankful to you.

    Reply
  138. Pingback: suction cup rabbit vibrator

  139. Pingback: DraftKings NBA

  140. Pingback: how to last longer in bed for men

  141. Pingback: Tire Pressure

  142. Pingback: drivers

  143. Pingback: friv

  144. Pingback: Gadgets online

  145. Pozycjonowanie Gorzow

    Great – I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task.

    Reply
  146. Pingback: Brisbane painters

  147. Pingback: stormy's secret stormy daniels keiran lee

  148. Pingback: blacked nicole aniston i just want sex part 4

  149. Pingback: trah_net_621 seks zima

  150. Pingback: NFL DFS

  151. Pingback: Take my online class

  152. department

    My brother recommended I might like this web site. He was totally right. This post truly made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

    Reply
  153. Entertainment

    I just couldn’t depart your website before suggesting that I actually loved the usual information a person provide to your visitors? Is going to be again steadily to investigate cross-check new posts

    Reply
  154. Pingback: trah_net_621 seks dlja vzroslyh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *