cara mudah pasang lampu tambahan led cree pada motor

penggunaan lampu tambahan pada motor bagi sebagian biker adalah hal yang perlu dilakukan terlebih bagi yang suka jalan malam, secara lampu standar bawaan motor kadang tidak terlalu terang, contoh saja bagi biker yang melintas jalan pantura di malam hari, pasti paham bagaimana kondisi pencahayaan pantura yang minim, untuk teman-teman yang hobi turing juga biasanya pada pasang lampu tambahan untuk digunakan saat hujan, kabut atau malam hari.


ada banyak lampu tambahan yang bisa digunakan, tapi saat ini yang banyak digunakan adalah lampu led yang hemat daya, ada led luxeon, led cree atau led worklight/led offroad yang terang dan sedang ngetren di kalangan bikers Indonesia.

image

*Workligt Led/Led Offroad

kebetulan saya punya sebuah lampu tambahan led cree yang sebenarnya saya lupa kalau punya, karena beli sudah lama tapi belum sempat pasang karena kesibukan, saya juga lupa ini led cree 9 watt atau 12 watt hehe

untuk memasang lampu led tambahan begini setahu saya ada 2 cara yang cukup mudah, cara pertama yang praktis adalah langsung menyambungkan kabel positif lampu led ke + aki dan kabel massa led ke massa bodi, untuk on off tinggal kasih saklar di kabel massa biar aman, tapi kelemahannya lampu tambahan bisa dihidupkan tanpa motor dalam kondisi kontak on, karena sumber listrik langsung ke aki.

saya menggunakan cara kedua, yaitu menggunakan bantuan relay, dengan tujuan lampu led tambahan hanya bisa aktif saat kontak dalam posisi On, arus listrik ke led cree juga stabil karena langsung ke aki dan tidak merusak kabel bodi standar motor serta agar saklar tambahan yang saya gunakan nantinya tidak terbebani banyak arus.

sebelum mulai jangan lupa ubo rampe disiapkan dahulu seperti kabel, skun, isolasi listrik, saklar on/off tambahan dan relay, cara merangkainya cukup mudah kok.

1. sambungkan kabel dari positif aki ke kaki relay no. 30
2. sambungkan kabel positif led cree ke kaki relay no. 87
3. sambungkan kabel dari kaki relay no. 86 ke kabel kunci kontak, untuk ini saya mengambil arus dari kabel lampu kota, untuk motor Honda, kabel-nya berwarna coklat, dengan skenario ini arus listrik ke led cree hanya bisa aktif saat kontak on dan saklar lampu senja on.
4. sambungkan kabel dari kaki relay no. 85 ke ground/massa,  di motor saya kabel massa ini saya pasangi sebuah saklar tambahan untuk menghidupkan/mematikan led cree.

image

bagaimana mudah to pasang lampu tambahan led cree sendiri? ga perlu kebengkel, bisa sedikit berhemat dan menambah pengetahuan. selamat mencoba..

Advertisements

164 thoughts on “cara mudah pasang lampu tambahan led cree pada motor”

  1. kurang lengkap lek fotonya … kalo aku sih langsung pasang ke aki bikin saklar tambahan jadi kunci ga kepasang led bisa hidup 😀 . oh iyo NMP dah ganti akinya cbr / fu 6 ampere hahahaha

  2. Gan itu kaki no 85 ke massa maksudnya massa asal nempel besi ato ke negatif led nya? Soalnya ane baca2 negatif led belum disinggung…

  3. Sama persis, ane jg br beli lampu led cree 18W, yg ane mo tanya, kabel negatif lampu cree sambung kemana gan? Di saklar pun ada 2 soket, kabel saklar satu lg sambung kemana gan? Terimakasih.

    1. kabel negatif langsung ke massa bodi saja,ikutkan baut apa gt

      2 kabel saklar itu sambungin ke kabel negatif lampu saja, jadi kabel negatif dipotong, ujung kabel negatif yang satu disambung dengan kabel saklar kesatu, lalu potongan kabel negatif yang tersisa disambung dengan kabel saklar kedua

        1. Nama relay nya apa ya gan untuk cree itu? Ane baru pasang cree persis punya ente, ane pasang 2 langsung ke kontak. Motor ane udah full dc. Tapi aneh nya cree malah kedip kayak lampu rusak tapi kalo motor di gas lampu mati

          1. coba diurut lagi apa sudah bener penyambungan kabel sesuai dengan nomer kaki relay

            coba juga kabel lampu cree-nya, soalnya kan ada 3 kabel : 1 massa , 1 kabel positif yang mode strobo , 1 kabel positif yang mode sorot

            kalau DC motor sekarang kabanyakan sudah DC dari lahir

    1. kalau mau cree tetep hidup saat motor mati ya ga usah repot2..langsung sambung kabel cree positif dengan positif aki, lalu kabel negatif cree dengan baut bodi, sedang untuk mematikan tinggal pasang saklar on/off di kabel negatif cree

      1. Maksudte yang pake batrai gmn ya bray? Gagal paham ni ane… ane pake vespa sprint tp pengen pake lampu tembak ga tau caranya hehe…

  4. bang klo vega zr kan arusnya ac
    trus ngambil arusnya dari aki bisa ga pake relay + kunci kontak ?
    trus ada pengaruh ga buat aki/lampu nya ?

  5. Kalo saya lampu led nya hidup pas sein nya idup lampu led nya ikut kedip juga sama hal nya dngn klakson kalo bunyi lampu led nya agak redup, salah nya dmn mas

  6. Mas, biar aki ga tekor gara gara lampu u9 itu gimana ya ?.. Soalnya siara klakson ga maksimal saat lampu u9 dihidupkan .. Padahal klakson udah pake relay.

  7. klo lampu led 6 watt (=0,5A) gak pake relay gak apa2 ya om?
    atau misal positifnya sy ikutkan ke positif lampu senja gimana om? lampu senja asli 2x5W sudah sy ganti led 2x1W..

      1. Ikut nimbrung mas, saya pakai led cree owl yang 20watt. Bermasalah gak kalau ikut kontak langsung tanpa relay? Apakalau pakai relay jadi lebih terang? Trims (motor nmax)

  8. I just want to mention I’m all new to blogging and site-building and definitely liked you’re web site. Most likely I’m planning to bookmark your site . You amazingly come with fabulous well written articles. Appreciate it for revealing your web-site.

  9. Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

  10. I merely intend to show you that I am new to writing a blog and pretty much admired your page. Most likely I am prone to remember your blog post . You absolutely have impressive article materials. Value it for telling with us your very own internet site post

  11. Thanks for making the sincere try to give an explanation for this. I think very robust about it and wish to learn more. If it’s OK, as you reach extra in depth knowledge, might you mind adding more posts very similar to this one with additional information? It might be extraordinarily useful and helpful for me and my colleagues.

  12. MetroClick specializes in building completely interactive products like Photo Booth for rental or sale, Touch Screen Kiosks, Large Touch Screen Displays , Monitors, Digital Signages and experiences. With our own hardware production facility and in-house software development teams, we are able to achieve the highest level of customization and versatility for Photo Booths, Touch Screen Kiosks, Touch Screen Monitors and Digital Signage. Visit MetroClick at http://www.metroclick.com/ or , 121 Varick St, New York, NY 10013, +1 646-843-0888

  13. Very interesting topic , thankyou for putting up. “Nobody outside of a baby carriage or a judge’s chamber believes in an unprejudiced point of view.” by Lillian Hellman.

  14. Merely wanna comment on few general things, The website design is perfect, the content material is rattling wonderful. “Good judgment comes from experience, and experience comes from bad judgment.” by Barry LePatner.

  15. You could certainly see your expertise in the paintings you write. The sector hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. Always follow your heart. “Every man serves a useful purpose A miser, for example, makes a wonderful ancestor.” by Laurence J. Peter.

  16. Many thanks for the data consisted of as well as the photos, we were looking for particular products today and handled to discover your blog site, we are leaving these comments to make certain that you keep writing more information similar to this

  17. you’re really a excellent webmaster. The website loading speed is amazing. It kind of feels that you are doing any distinctive trick. Moreover, The contents are masterwork. you have done a fantastic activity in this subject!

  18. I am extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one these days..

  19. What i do not understood is in reality how you’re no longer actually a lot more well-appreciated than you might be right now. You’re so intelligent. You understand therefore significantly on the subject of this topic, made me individually believe it from a lot of various angles. Its like women and men don’t seem to be interested unless it is one thing to accomplish with Woman gaga! Your own stuffs excellent. Always care for it up!

  20. I got what you mean , thanks for putting up.Woh I am thankful to find this website through google. “Spare no expense to make everything as economical as possible.” by Samuel Goldwyn.

  21. Faytech North America is a touch screen Manufacturer of both monitors and pcs. They specialize in the design, development, manufacturing and marketing of Capacitive touch screen, Resistive touch screen, Industrial touch screen, IP65 touch screen, touchscreen monitors and integrated touchscreen PCs. Contact them at http://www.faytech.us, 121 Varick Street, New York, NY 10013, +1 646 205 3214

  22. I really like your writing style, fantastic information, thank you for posting :D. “He wrapped himself in quotations- as a beggar would enfold himself in the purple of Emperors.” by Rudyard Kipling.

  23. It’s truly a great and useful piece of information. I’m satisfied that you shared this useful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

  24. I’ve been browsing on-line more than three hours nowadays, yet I never discovered any fascinating article like yours. It is beautiful price enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made excellent content as you did, the net shall be a lot more helpful than ever before. “Oh, that way madness lies let me shun that.” by William Shakespeare.

  25. Very interesting info !Perfect just what I was searching for! “The whole point of getting things done is knowing what to leave undone.” by Lady Reading.

  26. Gan minta solusi, saya pasang 2 lampu led masin-masing 10w, terus ane pasang sesuai instruksi agan, cuma pada kabel dari kaki 30 ke aki saya kasih skring 10a. Dan hasilnya gak nyala. Gimana ya???

  27. I in addition to my friends were actually following the great points from the blog and all of the sudden I got a horrible suspicion I never thanked you for those tips. Most of the people became certainly thrilled to study them and now have without a doubt been making the most of these things. I appreciate you for actually being really kind as well as for finding this kind of beneficial topics millions of individuals are really desirous to learn about. My personal sincere regret for not saying thanks to you earlier.

  28. Pingback: Google
  29. whoah this blog is excellent i like studying your posts. Keep up the good paintings! You already know, lots of people are hunting around for this info, you can help them greatly.

  30. Pingback: Amber
  31. Pingback: film
  32. Pingback: adult toys
  33. Hello very cool website!! Man .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your website and take the feeds additionally…I’m satisfied to seek out so many useful info right here within the post, we need work out more techniques on this regard, thanks for sharing.

  34. you’re actually a good webmaster. The web site loading velocity is incredible. It seems that you are doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterwork. you’ve done a wonderful job in this topic!

  35. I’m just commenting to make you know of the fabulous experience our daughter enjoyed reading through your blog. She realized several pieces, including what it is like to possess a very effective coaching style to have men and women really easily master a variety of multifaceted issues. You actually did more than visitors’ desires. I appreciate you for imparting those productive, trusted, edifying and in addition fun guidance on your topic to Janet.

  36. I think this is among the most important information for me. And i am glad reading your article. But wanna remark on some general things, The site style is ideal, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

  37. Pingback: drivers
  38. I have been surfing on-line more than three hours nowadays, but I never discovered any attention-grabbing article like yours. It is beautiful value enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content material as you probably did, the internet shall be a lot more useful than ever before.

  39. Pingback: Adult Toys
  40. Pingback: stroker porn
  41. I just could not go away your website before suggesting that I really enjoyed the standard info a person supply for your visitors? Is going to be back ceaselessly to check out new posts

  42. Pingback: free photos
  43. Pingback: vibrating panty
  44. Pingback: milf porn online
  45. Pingback: rabbit sex toy
  46. Pingback: 25 sentyabrya 7234
  47. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

  48. Pingback: rabbit vibrators
  49. Pingback: make sex longer
  50. Pingback: Tire Pressure
  51. Pingback: friv
  52. Pingback: forumy seksa
  53. Pingback: Painters Brisbane
  54. I do trust all of the concepts you have introduced on your post. They are really convincing and can definitely work. Still, the posts are too short for newbies. Could you please lengthen them a little from next time? Thanks for the post.

  55. Pingback: tens massager
  56. Pingback: NBA DFS

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *